O‘ZBEKISTONDA YASHIRIN IQTISODIYOTNING ISHSIZLIK DARAJASIGA TA’SIRINI IFODALOVCHI ASOSIY OMILLAR - Raxmonov , Bekzod (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda yashirin iqtisodiyotning ishsizlik darajasiga ko‘rsatadigan ta’siri tizimli va kompleks yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqotda norasmiy bandlikning keng tarqalishi, mehnat bozorida statistik nomuvofiqlikning yuzaga kelishi, rasmiy sektorning qisqarishi, soliq va ijtimoiy badallar to‘lanmasligi oqibatida davlat bandlik siyosati samaradorligining pasayishi kabi omillar asosiy muammo sifatida yoritiladi. Shuningdek, yashirin iqtisodiyotning raqobat muhitiga, mehnat unumdorligiga hamda investitsion faollikka salbiy ta’siri natijasida yangi rasmiy ish o‘rinlarining yaratilishi cheklanishi ilmiy jihatdan asoslanadi. Maqolada yashirin iqtisodiyot ishsizlik darajasini bir tomondan statistik jihatdan yashirishi, ikkinchi tomondan esa uzoq muddatli ishsizlik xavfini kuchaytirishi bilan tavsiflanadi. Tadqiqot natijalari mehnat bozorida shaffoflikni oshirish, norasmiy bandlikni qisqartirish va samarali bandlik siyosatini ishlab chiqishda ilmiyamaliy asos bo‘lib xizmat qiladi