Soliq xulq-atvorini shakllantirishda davlat dasturlari va vositalarining roli - Abdurahmonov , Abdumalik (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2025)
Soliq xulq-atvorini shakllantirish jarayonida davlat dasturlari va vositalari muhim ahamiyatga ega. Har bir mamlakat o‘z iqtisodiy va ijtimoiy sharoitlariga mos ravishda soliq siyosatini shakllantiradi hamda fuqarolar va tadbirkorlik subyektlarining soliqqa bo‘lgan munosabatini tartibga soluvchi mexanizmlarni joriy etadi. Ushbu jarayonda shaffoflik, soliq tushunchalarini keng targ‘ib qilish, soliq to‘lovchilarga qulay xizmatlar yaratish va rag‘batlantirish tizimlaridan foydalanish asosiy omillardan biri hisoblanadi. Tadqiqotda Filippin, Singapur va Skandinaviya davlatlarining soliq xulq-atvorini shakllantirish bo‘yicha ilg‘or tajribalari tahlil qilinadi. Singapurda soliq jarayonlari maksimal darajada soddalashtirilgan va texnologik innovatsiyalar orqali avtomatlashtirilgan bo‘lsa, Filippinda aholining soliqlarga munosabatini o‘zgartirish uchun targ‘ibot va ta’lim dasturlari keng qo‘llaniladi. Skandinaviya mamlakatlarida esa soliqlarning ijtimoiy adolat va barqarorlikni ta’minlash vositasi sifatida qabul qilinishiga urg‘u beriladi. Ushbu tajribalar soliq xulq-atvorini shakllantirishda samarali strategiyalarni ishlab chiqishda muhim namuna bo‘lib xizmat qiladi