TIJORAT BANKLARIDA MOLIYAVIY HISOBOTLAR TAHLILINI RIVOJLANTIRISHNING DOLZARB MUAMMOLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘NALISHLARI - Xudoyberdiyev , Ulug‘bek (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2026)
Mazkur maqolada tijorat banklarida moliyaviy hisobotlar tahlilining nazariy va amaliy jihatlari o‘rganilgan. Bank faoliyatini samarali boshqarishda moliyaviy hisobotlar tahlili muhim ahamiyat kasb etishi, biroq amaliyotda ushbu jarayonda qator muammolar mavjudligi aniqlangan. Xususan, tahlil metodologiyasining yetarli darajada rivojlanmaganligi, zamonaviy tahlil vositalarning yetishmasligi, moliyaviy ko‘rsatkichlarning kompleks baholanmasligi hamda raqamli texnologiyalardan foydalanish darajasining pastligi asosiy muammolar sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijasida tijorat banklarida moliyaviy hisobotlar tahlilini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu takliflar banklarda iqtisodiy tahlil samaradorligini oshirishga xizmat qiladi