BOJXONA HUDUDIDA QAYTA ISHLASHNING TASHKILIY-BOSHQARUV MEXANIZMINI STRATEGIK TAKOMILLASHTIRISH YO‘NALISHLARI - Lutpullayev , Shukrullo (GREEN ECONOMY AND DEVELOPMENT, 2026)
Mazkur tadqiqotda bojxona hududida qayta ishlash bojxona rejimi doirasida tashkiliy-boshqaruv mexanizmlarini strategik takomillashtirish masalalari kompleks tarzda tahlil etilgan. Xususan, globallashuv sharoitida ishlab chiqarish zanjirlarining murakkablashuvi, logistika oqimlarining tezlashuvi hamda tashqi savdo operatsiyalarining raqamli transformatsiyasi bojxona boshqaruvi tizimiga yangi talablarni qoʻyayotgani asoslab berilgan. Tadqiqot davomida amaldagi meʼyoriy-huquqiy baza, institutsional tuzilma va amaliy boshqaruv jarayonlari tahlil qilinib, ularning samaradorligiga taʼsir etuvchi omillar aniqlangan. Jumladan, bojxona hududida qayta ishlash rejimida tovarlar harakatini nazorat qilishda riskmenejment tizimining yetarli darajada integratsiyalashmaganligi, raqamli texnologiyalarning cheklangan qoʻllanilishi hamda manfaatdor subyektlar oʻrtasidagi axborot almashinuvi mexanizmlarining nomukammalligi mavjud muammolar sifatida koʻrsatib oʻtilgan.